Yeni uçlar ve Ters bakanlar

İhanet mi – Katkı mı?
Olaya tersten bakanların bulunduğu günümüzde, her türlü kışkırtma yoluna başvurup, “böl, parçala, yönet” taktiğini uygulamaya çalışacaklar. İnsanların zihni karışsın diye, alakasız noktalardan tartışmalar ortaya atarak insanları bu tartışmalar etrafından toplayıp; meseleyi eritmeyi deneyecekler, vakit uyanık olma vaktidir! Dil talebi, Çerkesleri, Türk gören zihniyetin gözünde bir ihanet olsa-da, hiçbir zaman kendilerine Türk dememiş Çerkeslerin en doğal hakkıdır. Kendini, Türk hisseden Çerkeslere tavsiyemiz ise, kendini Türk olarak görmeyen Çerkeslerin adına, Gerçek Kuzeykafkasyalılar adına ortaya çıkarak bazı açıklamalar yapmamalarıdır. Eğer kendini Türk hisseden varsa; Türk’ün gelişmesine katkı sağlayıcı hizmetleri yapmasıdır. Biz genetik ve kültürel olarak kendimizi Türk hissetmeyen Çerkesler, bu ülkenin çıkarlarına ters düşecek, Türk kimliğini eritecek veya gelişimini sekteye uğratacak taleplerde değil, üstümüze uygulanan asimilasyoncu devlet anlayışını yıkmak ve dilimizin yaşaması, kültürümüzün erimemesi için bazı adımlarda bulunmasını istiyoruz. Bunları sivil ve demokratik yollarla aramamız ise samimiyetimizin işareti olarak aklınızda yer bulmalıdır. Çerkes halkı, Türkiye Cumhuriyetine, demokratik ilerleme açısından bir katkıda bulunmak istiyor! Baskıcı ve Tekleştirici zihniyetin yerine, özgürlükçü ve ileri demokratik bir ülkenin daha huzurlu olacağına inanıyor! Çerkes halkı, dünyanın hiçbir yerinde yaşadığı topraklara ihanet etmez, bugün Ürdün, İsrail, Suriye gibi ülkelerde Çerkes dili eğitimi ve yayını olmasına rağmen oralarda farklılaşma çabasına girmemişlerdir. Çerkesler, genetik olarak da, kültürel olarak da hiçbir şekilde Türk değiller, sadece Türkiye Cumhuriyetinin sadık ve bağlı VATANDAŞLARIDIR. Saldıracaklar, kendi içimizden bazılarını hakkımızda konuşturup, onların söylediklerini gerçek sayarak; halkın gerçek talebini eritmeye çalışacaklar. Medya üzerinden veya provakasyoncu zihniyetle bizlere karşı diğer Türkiye kamuoyunu kışkırtmaya çalışacaklar fakat; Davamızdan ve amacımızdan kendi dilimize olan özlemimiz için, insan haklarının bu ülkede gerçekten uygulanabilmesi için hem Ülke, hem de halklar olarak kendimize katkıda bulunabilmemiz için VAZGEÇMEYECEĞİZ!
YENİ UÇLAŞMALAR.
Yüzyıldır bu topraklar üstünde birbirlerine kardeş ve akraba olarak gören, kız alıp veren Çerkesler, bugün ırkçı yaklaşımlara tabi kalarak kendi içinde kısır tartışmalar yaratmayı amaçlayan uçlar tarafından kışkırtılmaya çalışıyor! Başımızdaki; faşist belalar, Bardakçı ve yardakçıları gibi sorunlar yokmuş gibi; duyarsız siyasi liderler ve duyarsız toplum yokmuş gibi bir-de kendi içimizdeki bu uçlara karşı bir mücadele vermeye çabalıyoruz. Değerli Adige halkından isteğimiz; Yüzyıldır kendinize kardeş olarak gördüğünüz Asetin, Abhaz, Çeçen gibi halkları bugünden sonra bazılarının söylemleriyle liste dışı bırakmamanızdır. Değerli Asetin, Abhaz ve Çeçen halkından isteğimiz ise birkaç “uç” kafa yüzünden Adige halkına kötü gözle bakmamamızdır. Buradan şunu-da açıkça deklere ediyoruz; Hiçbir yazımızda amacımız Kuzeykafkasya insanlarını Adigeleştirmek değildir. Bizim böyle bir derdimiz yoktur ve olamaz. Özden ve kaynakça Sosyalist bir yapıya sahip, sosyalist bilinçle donatılmış aklımız ve vicdanımız buna zaten müsaade etmez!  Asetinler, Çeçenler, Abhazlar, Adigeler, İnguşlar, Ubıhlar hepsi birer millettir. Hepsi, kendi rengi ve diliyle bu dünyanın en güzel renklerindendirler. Biz, tekleştirici Türkiye politikasına karşı koyarken, tekleştirici yeni başka bir politikaya asla destek vermeyiz! Lakin şu gerçeği göz ardı edenlere karşı da kırgınlığımız büyümüştür! Bugüne kadar hep birlikte olan, birlikte yaşayan ve ortak tarihlerini inkar etmeyerek kader ortağı saydıkları insanları, kendi içlerinden söküp atmaya ve sadece kendi isimleri altında herkesten farklı olduklarına inanan insanlar; Yarın bir durum söz konusu olduğunda en büyük desteği kimlerden bekleyeceklerini unutmasınlar! Bizim bu çıkışımız, sadece Adige halkına karşı uygulanması gereken özgürlükçü bir yapıyı inşa etmiyor! Aynı zamanda Asetinleri, Abhazlar, Çeçenleri, İnguşları, Ubıhlara da özgürlükçü gerçekten bağımsız ve eşit bir Türkiye içindir. Son günlerde, Abzekh İnisiyatifinin isim değişikliğine gitme amacı; Bu çıkışın ve demokratik taleplerin sadece Çerkes halkına karşı değil, aynı zamanda bütün Türkiye-de yaşayan her kültüre ve dile karşı özgürlükçü bir tavır-da, tek yürek, tek bilek olarak hareketlenmemizi işaret ediyor! Bizim için, insanlar eşit canlılardır ve yönetimleri-de insanlara ancak eşit fırsatlar tanıdıkları zaman özgür bir yapı inşa edilebilir. Yarın, Çerkeslere istedikleri talepleri veren yönetimlere, yarın başkalarına karşı yaptıkları zulüm için hesap soran Çerkes halklarının siyasi bir yapısını oluşturulması arzusundayız.

Canberk Apiş

2009 Aralık
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çerkesçe

Translate

Çerkesler

Çerkesya

Çerkesya ya da Çerkezistan (Çerkesçe: Адыгэ Хэку,[1] Rusça: Черке́сия, Gürcüce: ჩერქეზეთი, Arapça: شيركاسيا[2]), Kuzey Kafkasya ve Karadenizin kuzeydoğu kıyısında yer alan bir bölge ve tarihsel bir ülkedir. Bu Çerkes halkının vatanıdır.

Etiketler