Neden Çerkesya?


Çetin geçecek günlerin henüz başındayız, belki biraz ham belki çok heyecanlı.. hata yapmaya o kadar açığız ki; bu yüzden bir sonraki atacağımız adımı, bir önceki attığımız adımın bize verdiği tecrübeyle değerlendirerek yapıyoruz ve işte bu durum; mevcut ilerleyişimizin yavaş olmasındaki en temel sebeptir. Fakat, temelinin sağlam olmasını istediğimiz bir siyasallaşma peşindeyiz. Aslında birlikte hareket ettiğimiz yol arkadaşlarımızın bireysel niteliklerine bakıldığı zaman; siyasallaşmanın içinde olduğumuzu bile söyleyebilirim, biz şuan mevcut bulunan küçük bir grup olarak elbette siyasiyiz fakat mevzu bahis kimlik olarak siyasallaşmaya dönünce nitelikli küçük grupların siyasallığı maalesef ki halkına yetmiyor. Halk olarak siyasallaşabilmek zorundayız, halkımıza bunu anlatabilmek, bunun olumlanmalarını sağlamak; her bir örgütümüzün bu güne değin kendinde oluşturduğu biricik siyasi temelini, halkımızın siyasi temeli olma doğrultusunda birleştirmesi gerekiyor. Birleşebilmemizin temel koşullarını konuşmalıyız, nasıl ki; bireysel kazanımlarla tatmin olup bir zümre içinde kavgamızı sürdürüyorsak yaşamda; toplumsal tarihimizinde tecrübeyle edindiği bilgileri/kazanımları değerlendirerek; küçük farklılıklara rağmen halk olarak uzlaşıp bir kavga sürdürebilmeliyiz. İşte mesele buraya dayanınca; bütün farklılıklara rağmen bizi birbirimize dokunduran biricik gerçekliğimizin avantajını, halk olarak sürdürmek istediğimiz kavgamızın lehine çevirmek için çabalamak zorunda olduğumuzu anlarız. Eğer bu çabalamaya karşı kökten alerjik yaklaşımlar besliyorsak; birbirimizi-farklılıklarımızla eleştirip kendi düşüncemiz dışında kalanlara düşmanlaşabiliyorsak ve bu düşmanlığımızı bir kendi içimizde bir savaşa çevirip; bize saldıran şey yerine kendi içimizde birbirimizla çatışacaksak; başarabileceğimiz bir şey olamaz.  Önce uzlaşmamız gereken konuları tespit etmeliyiz, uzlaşmamız gereken konularda; insanlık onurunu, insani ahlak ve değerleri, barışı ve özgürlüğü temel filtreleme mekanizması haline getirip, kendi kişisel veya örgütsel programımızda olmayan şeylere kör bir savaş veren yapılarımızı bertaraf etmeliyiz.

Bizi bize çıkaran yolu; Çerkesceyi, Çerkesyayı ve Çerkesliği; kişisel veya örgütsel gündemimizde olağanca hızlı bir durumda değerlendirmeli, bizi halk yapan bu üç temel hakkındaki görüşlerimizi netleştirmeliyiz. Bu üç temel; Diasporanın siyasi kaderini değiştirebilecek değerlerdir. Bu üç temel konusunda uzlaşma yapılmadıkça, diğer temeller etrafında ağzımızla kuş bile tutsak sağlam bir temel yapamaz, söylemlerimizi halkımızın geniş kesimlerine ulaştıramaz ve kabul ettiremeyiz. Bu üç temelin, halkımızın iradesini oluşturacak tek birleştiriciliğini ciddiye almalıyız. Çünkü bugün, Siyasallaştırmaktan bahsettiğimiz kimliğin bütün temelidir bunlar. Bu temellere oturtulmadıkça; Çerkes Solu-da Çerkes Sağı-da, Müslüman Çerkes'de, Ateist Çerkes'de, Politik Gençlik-de, Apolitik İhtiyarlık-ta; bizim kimlik olarak kendimizi geliştirebilmemizi asla sağlayamazlar.

Bu yüzden, Çerkesya konusunda netleşmemiz;  Çerkes Siyasi İradesini diasporamızda oluşturmamız ve yükseltmemiz için zaruri bir ihtiyaç meselesidir. Eğer temelini aldığımız bu konuyu ciddiye almıyorsak, Çerkesya ile ilgili olumlu-olumsuz bir gündem oluşturamıyorsak, söylemlerde bulunamıyorsak... kısacası Çerkesya ile ilgili söylenecek bir sözümüz yoksa; bugün Çerkes Siyasallığı, Çerkes Örgütlenmeleri oluşturmamız hiç samimi değil demektir.

Ben ve arkadaşlarım, bir süredir siyasal hareketlerin içinde halkımızı temsilen bulunuyoruz. Sokaklarda aradığımız özgürlük, eşitlik ve adaleti elbette kendi halkımızın içinde istiyoruz. Çerkescenin ilelebet var kalmasını istiyoruz. Bunu diğer halklarla dayanışarak ve onların da kendileri için istedikleri bu onurlu duruşa omuz vererek yapıyoruz. Bugün, kendimize Çerkes dememizin temelini aldığımız Çerkesya meselesini de; Siyasallaşmamızın sağlam temelde olması için  İnsanlık ailesinin güzel halklarından Çerkesler olarak; bizi taşıdığımız kimliğe iten gerçekliği gündemimizde tutuyoruz.



















Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çerkesçe

Translate

Çerkesler

Çerkesya

Çerkesya ya da Çerkezistan (Çerkesçe: Адыгэ Хэку,[1] Rusça: Черке́сия, Gürcüce: ჩერქეზეთი, Arapça: شيركاسيا[2]), Kuzey Kafkasya ve Karadenizin kuzeydoğu kıyısında yer alan bir bölge ve tarihsel bir ülkedir. Bu Çerkes halkının vatanıdır.

Etiketler