Çerkesya'nın dışındaki Pan-Kafkasyacılık; Gerçekliğe aykırı.

Ilımlı milliyetçiler, milliyetçiler ve tüm bunların içinden küçük kavramsal farklılıklarla ayrılan ama kökeni milliyetten alan hareketler bir kenara dursun, zaten milliyetçiliğe bakış açımı daha evvel ki bir çok yazımda yazdım.  Bunlar; bunların içinde barınan tabanın fertleri için belki çok büyük ama dünya reel politikası için çok küçük ve dar düşüncelerdir.

Gelelim şu; islamcı, kemalist, sosyal demokrat ve kendine ısrarla sosyalistliği yakıştırmaya çabalayan bürokrasisi gelişmiş, hareketi dar örgütlerdeki pan-kafkas düşüncenin varlığına. Dünya reel-politiğine girebilmiş bi durum olmasa-da diaspora içindeki zaten ender hareket alan sosyo-kültürel dinamizmin siyasi gücünü zayıflatan bir yanılsamadır. Peki Pan-Kafkasyacılıktan kasıt ne? Hemen anlatayım; bu farklı etnisitelere sahip tüm kafkasya (ya-da daraltılmış Kuzey Kafkasya) halklarının birlik-beraberliğini amaçlayan; Araplardan-Afrikadan vs. yönalan oryantal bir yarı ideolojidir. Nem aldığı üst düşüncesine göre farklı Pan-Kafkas yaklaşımlar var; mesela İslami değerler üzerinden, kültürel değerler üzerinden, yaşadıkları coğrafyalara göre kendilerine empoze edilen (Kemalist, Baasist, vs.) değerler üzerinden. 

Pan-Kafkasyacılık; özellikle biz diasporadakiler için gerçekliğe aykırıdır ve politik hareketler içinde yavaşlatıcıdır. Belirli gerçek kazanımlar elde edebilen örgütleşmeler için ileride ayrıştırıcı ve zaman kaybettirici bir durumdur. İslamcı ve Kemalist hareketler içindeki Pan Kafkasyacılık; Türkiye'de devlet siyasetinin Çerkeslere karşı en büyük politikasıdır. Nihai olarak somutlaşamayacak bir ideayı halkımızın belleğine dayatarak fikirsel tüm üretimi; hayale çevirmektedir. Soyut hayaller üzerinden yürütülen siyasi çalışmaların somut kazanımları olmadığı gibi, somut hareketlere karşı da bir tehlikeye dönüşmektedir. Bu sebeplerden ötürü; kaynağı ne olursa olsun Pan-Kafkas düşünceye alternatif; halkların gerçek dayanışması oluşturulmalı, birlikteliğin halkların komşu yurtlara dayalı değil bütün dünyada ezene karşı dayanışma bilinciyle örülmelidir. Çerkes halkının Abhaz, Çeçen, Oset, Dağıstanlı, İnguş vs. halklarla Pan-Kafkas bir ütopya etrafında dayanışmasına ihtiyacı yoktur, zaten bu tür bilincin politik bir karşılığı da olmamıştır. Bu halkların dayanışması; Pan-Kafkas bir düşünceye muhtaç değildir, gördükleri zulüm, yaşadıkları şartlar onlar için dayanışma bilinci oluşturmaya yetecek kadar geniştir. Kaldı ki; Diasporada Pan-Kafkas düşüncede ısrarcılık, bu halkların yurtlarındaki mevcut algısına hitapta etmemektedir.

Bizi bir arada durmaya iten sebepler hayli çokken, bunların içindeki en geçersiz ve somut hiçbir karşılığı bulunmayanla hareket etmek ya art niyetlilik ya da tam anlamıyla bir bilinçsizliktir. Biz somut karşılığı olanlar etrafında birleşebiliriz, bunun içinde tüm yapılar içindeki pan-kafkas düşünceye karşı alternatif dayanışma bilincini yaymalı; dar coğrafya ütopyalarından geniş dünya dayanışmalarına yönelmeliyiz.

Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çerkesçe

Translate

Çerkesler

Çerkesya

Çerkesya ya da Çerkezistan (Çerkesçe: Адыгэ Хэку,[1] Rusça: Черке́сия, Gürcüce: ჩერქეზეთი, Arapça: شيركاسيا[2]), Kuzey Kafkasya ve Karadenizin kuzeydoğu kıyısında yer alan bir bölge ve tarihsel bir ülkedir. Bu Çerkes halkının vatanıdır.

Etiketler