Politik temel, siyaset ve talep


Çok bilmişlerimiz konuşa dursun, yaşamımız akıp sürüyor bizim. Hepimiz kendimizce bir yaşamın içinde hayata akılıp gidiyoruz-da. Ne birinin-diğerine yaşamıyla ilgili baskı kurma hakkı var ne-de diğerinin birine. Sıkça gördüğümüz şey; politikanın bir tarafıyla beslenmiş ve onu taklit etmeye kalkan çok akıllı 'abi'lerimiz; kendince bir reel politik gündeme tutunmuş; cürmühünü biçip düşeceği yerde yakacağı ateşi hesaplıyorlar. Hatta bazıları; beni, bizi veya bir zümreyi değil alenen tüm Çerkes Diaspora(*1)sını kendinden alçak görüp, dolaylı-da olsa aşağılamaya kadar vardırıyor olayı, yahu bunlar yabancı kimseler de değil, hepsi bizim burnumuzun ucundaki(*2) kimseler.  Varsın yansınlar, cürmühleri kadar yeri de yaksınlar artık. Bizim anlamamız gereken şey; onların ortalığa saçtıkları şeyler değil. Bizim anlamamız gereken şeyler; Politika, siyaset ve taleptir. Bunlar toplumsal varlığımızın yaşam dinamizmine yön verecek ihtiyaçlarımızdır. Bizim anlamamız gereken şey; Çerkesliğin salt bir siyasi malzeme, bir inanç olmadığıdır. Yaygaraya çıkarılan ve iki-de bir koparılan; "boşverin gomünizmi, solu-sağı memleketi" muhabbetlerinin içi bomboştur. Hele ki "siyaset yapmayalım, çerkeslik yapalım" söylemi hem kendi bomboş olmakla birlikte, hemde toplumu bomboş bir topluma çeviren söylemlerdir.  Herşeyden önce; mevcut durumumuzun politik analitiğini bilmeliyiz. Yani salt Çerkeslik söylemi ile sözde "sağa-sola" değmeyen bir Çerkeslik yapmak nedir?

Çerkesliğin bu tarafında, politize olmak neden önemlidir bunları düşünmeli, düşündürmeliyiz ve bir tarafımız olmalıdır. Ya sağ, ya sol bir tarafımız olmalıdır. Sağı-solu olmayanın yönü nedir bilmeliyiz. Bugüne değin; sağa-sola yaklaşımlarımız hangi talepler etrafında olmuştur ve toplumsal dirliğimize koyduğu hedef, kendine yer seçtiği tarafta yarattığı etki ve aldığı tepki nedir? Bunları konuşmalıyız. Halk olarak; salt tek tarafa yedeklenmiş bir düşünce yaratamayacağımı kabul etmeliyiz ama birden çok tarafa bir çok politik düşüncenin olması gerekliliğini de anlayabilmeli, cahilce söylemlerden kaçınmalıyız. Hem suya, hem sabuna temas etmeliyiz.  Bunlar; zaten süregelen politik hareketlerimizin bir sonraki kuşağa açacağı yollar olacaktır. Bunlar; bir sonraki nesil için temel sayılacaktır.

Siyaset yapmak, Siyasileşmek;

Zaten bize gelen politik bir geleneğin sürdürülmeyen kanallarıyla kendimizi konumlayışımız bir kenara; geleceğe bırakmak istediğimiz politik geleneğin referansı olmak durumundayız. Politika; siyaset üretmek için vardır. Siyasette elbette taleplerin kalbidir. Peki bizim yaşadığımız dünyadan taleplerimiz yok mu? Mesela; savaşa ve barışa, asimilasyona ve çevreye dair? Elbette kişisel olarak  birilerinin var, ama halka yönelik, halka dönük, halka hitap eden, halk için olan bir siyaset yapıyor muyuz? Yapmalı mıyız.. yaparsak ne olur, yapmazsak ne olur bunları konuştuk mu.. Çerkeslik bir siyaset merkezi midir bunu soranları bir kenara bırakın artık. Gerek anavatanda, gerek diasporada ne kadar siyasiyiz ve siyasileşmenin önemi nedir biliyor muyuz? Halkımızın siyasileşmesi gerekiyor. Benim, senin-onun değil; a platformunun b topluluğunun c derneğinin değil; halkın siyasileşmesi gerekiyor ve bunu ben, sen-o, a platformu b topluluğu ve c derneği tetikleyecektir.

Şimdi bizim; Politik temelimizi, bu konudaki hedefimizi, siyasi durumumuzu ve siyasi yönelgemizi alel acele netleştirmemiz gerekiyor. Bunu yaparken de; siyasi radikalizm handikabına kapılıp tüm halkımızı entelijansiyaymış gibi düşünerek çocukça değil, gerçekçi ve çözümcü bir şekilde yapmalıyız.

(*1 Çerkes Diasporası: Diaspora kelimesinde Yunanca kelime kökeni referans alınmış olup; kendi coğrafi bölgesinin dışında kolonileşecek (Köyler, mahalleler vs. ) anlamı referans alınmıştır. *2 Burnumuzun ucu: Yazıda geçen meselelerin paylaşıldığı ortamda sıkça rastlanan ve bir çok kimseyi-kuruluşu hatta diasporanın neredeyse tümünü kendi düşüncesinden-varlığından alçakta gören kimselerdir. )
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çerkesçe

Translate

Çerkesler

Çerkesya

Çerkesya ya da Çerkezistan (Çerkesçe: Адыгэ Хэку,[1] Rusça: Черке́сия, Gürcüce: ჩერქეზეთი, Arapça: شيركاسيا[2]), Kuzey Kafkasya ve Karadenizin kuzeydoğu kıyısında yer alan bir bölge ve tarihsel bir ülkedir. Bu Çerkes halkının vatanıdır.

Etiketler