Çerkes Diasporasının apolitik duruşuna karşı bilinç ve öfke, Asimilasyon tezine karşı antitez.

Diaspora olup-olmadığımızı kimin reddedip kimin kabul ettiğini tartışmayacağız elbette, sadece net cevap vereceğiz; evet, reddedenlere rağmen biz kabul edenleriz ve bunun altını dolduracağımızdan eminiz. Diaspora olmak için gereken herşeye de sahibiz; İşgal edilen ve sömürülen topraklarımız, gördüğümüz fiziksel ve psikolojik zulümler tarihimiz, siyasi nedenlerle yaşadığımız baskılar ve elbette ekonomik nedenler. Tüm bunlar; bizim kendimizi diaspora olarak tanımlamamız için yeter-artar sebeplerdir. Birilerinin(içimizden birilerinin) bizi diaspora olarak kabul etmemesinin esasen 2 temel sebebi ve bu iki temel sebebin altında dallanıp-budaklanan sayısız tartışması vardır ancak hem bu iki temel hemde sayısız tartışma; bizim bir diaspora olduğumuz gerçeğini değiştiremez. Nedir bu iki temel; bizi diasporaya iten sebepler konusunda siyasi bir birliktelik yakalayamayışımızın duygusal dışavurumu; karamsarlık ve en acımasız olanı; asimilasyondur. Bu iki temeli anlayabilmek, anlamlandırabilmek, çözümlemek ve mücadele etmek ise kuşkusuz ki bizim için önemli meselelerdir. 

Siyasi birliktelik yakalayamayışımıza karşı öfkelenenlerle;

Bunun bir tesadüfle olamayacağını, herkesin rahatsız olması gerektiğini ama kimsenin öfkelenip-küsmeye hakkı olmadığını anlatmak, siyasi birliktelik için siyasi bir bilinç gerektiğini ve bunu da bizlerin yapabileceğini kabul ettirmek gerekiyor. Siyasileşmemizin önüne dikilen engelleri de anlamamız, bu engellere karşı bir mücadele stratejisi geliştirmemiz gerekiyor. Bu yüzden yöntem ve hedef konusunda, siyasi algı yaratmalıyız. Çerkes siyasiliği için farklı düşünce zümrelerinin birleştiği noktaları kestirmek; bu konuda net, anlaşılır bir tartışma yaratmak, tartışmanın sonuçlarına göre de önce kendi içimizde bir taraf olmalı sonra da kendi dışımızda taraflaşmalıyız. Hangi tarafta olacağımızı ise hedefimizin gereksinimleri belirlemelidir. Ancak şeffaflık bu konuda en büyük samimiyetimiz olduğu için, gizli saklı hiçbir yan bırakılmamalıdır.

Asimilasyona, Sebeplerine ve doğurduğu sonuçlara karşı;

Asimilasyona karşı refleks kazanmalıyız ama bunu dikkatlice oluşturmalıyız. Yaşadığımız topraklarda ki asimilasyon sürecini, bunun doğurduğu sonuçlarda netleşmeliyiz. Asimilasyona karşı oluşan tezlere, acil anti-tezler oluşturmalı ve kendi toplumsal birliktelik tezlerimiz ile toplumsal yapımızı zehirleyenlere karşı mücadele vermeliyiz. Asimilasyon tezlerine karşı, antitez çıkarmamız; Pınarbaşı'ndaki Ahmet amcanın anlayabileceği sadelikte, tarihsel gerçeklikte ve siyasi kararlılıkta olmalıdır. Yani entelijansiyaya yönelik olmamalıdır. Zaten bunu yapacak zümre kuşkusuz ki entelijansiya ve çevre zümresidir. Bunu anlaması gereken zümre; Pınarbaşı'nın bir köyünde yaşayan Ahmet amca'lardır. 



Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çerkesçe

Translate

Çerkesler

Çerkesya

Çerkesya ya da Çerkezistan (Çerkesçe: Адыгэ Хэку,[1] Rusça: Черке́сия, Gürcüce: ჩერქეზეთი, Arapça: شيركاسيا[2]), Kuzey Kafkasya ve Karadenizin kuzeydoğu kıyısında yer alan bir bölge ve tarihsel bir ülkedir. Bu Çerkes halkının vatanıdır.

Etiketler