Oradan bakınca, burası Paris değil mi?

Biz Çerkesler övülmeyi pek seven bir toplum değiliz evet, ancak hakkını yiyemeyeceğimiz noktada niyet belirtmek; sanırım artık gerekli bir durum. Reyhanlı Çerkesleri, Reyhanlı Çerkes Derneğinin son yıllardaki çalışmalarıyla Türkiye'de göz önüne çıkan bir topluluk. Sebebi ise; yaşadığı dünyanın farkında, savaş hattının kenarında ve her şeye rağmen, eğrisiyle-doğrusuyla politik bir hat yakalamış, bu hat üzerinde, Çerkes toplumunun varoluş nüveleri üzerine kurulu bir siyasi iradeyi gelecek nesillere kazandırmakta olmasındandır. Bunu Çerkes toplumu içerisinde, Çerkesya Yurtseverlerinden Tarık Topçu'nun deyişiyle "katma değer" taşıyan çeşitli grupların bu "katma değerin" etkisine çok fazla odaklanmış olan nüveleri beğenmeyebilir ve bu çok normaldir ancak iş bu sebeplerden ötürü Derneğe, bugün ki konumu kazandıran şahıslara eleştiri getirileceği vakit, "katma değerlere" saplanarak ancak sonunda bunun Çerkeslik için uygun olmayacağı görüşü beyan etmek haksızlık olur. Bir süredir izlemekle birlikte, bugün görüyorum ki Reyhanlı Çerkes Derneği, yönetim kuruluna kendi "katma değerleriyle" eleştiri yağdıran bir grup nüve, yönetim kurulunun "tekrar aday olmayacağını beyan etmesine" rağmen bu Derneğin yönetiminde bulunmadılar. Bu durumda biz; bu nüveyi oluşturan kişilerin eleştirilerinde samimi davranmadıklarını ya da eleştiride bulundukları konular hakkında mevcut yönetimin idaresinden daha iyisini bilmediklerini mi anlamalıyız? Şunu açıkça belirtmem lazım, yönetim; tekrar aday olmama garantisi dahi vermişken iki defa toplanan olağan kongreye katılıp yönetim iradesini gösteremeyeceğiniz, bu fedakarlık ve sorumlulukta bulunamayacağınız durumunuz dikkate alındığında, bu vakitten sonra bundan evvel yaptığınız hiçbir eleştirinin kıymeti olmadığı gibi, bundan sonra yapacağınız hiçbir eleştirilerin de kıymeti kalmamıştır.  Genel Türkiye toplumunun ortak sıkıntısı olan, masa başından "devlet yönetme" "kurum yönetme" "dernek yönetme" demek ki Reyhanlı üzerinde, biz Çerkeslerin içindeki bir grup nüveye masa başından "dernek yönetme" olarak bulamış, tüm bunlara rağmen dernek yönetiminin fedakar ve cesur tavrına rağmen, bu arkadaşlar; eleştirilerinde sınıfta kalmışlardır.


Sayın Uğur Pihava ve şahsında tüm Reyhanlı Çerkes Derneği Yönetim Kurulu üyelerine, en çokta Derneğin bahçesinde, derneğin geleceği olan gençlere, diasporanın geleceği konusunda öncü ve yol gösterici çalışmalarınızdan ötürü teşekkür ettiğimi, yaşadığı ortamın farkında olan, yaşadığı dünyaya tepki veren, etki olan politik duruşlarından umut duyduğumu ve Reyhanlı Çerkeslerinin, Xabze temelli ve merkezine Xeku'yu koyarak, ancak "Çerkeslik İnsanlıktır" sözüne yakışır biçimde yürüttükleri siyasal mücadeleden ne derece mutluluk ve onur duyduğumu, 9 yaşında Reyhanlı'dan ayrılmış Bayramhan Apiş (Guga) ve Şaban Apiş'in torunu, Hülya Apiş ve  Hasan (Hannün) Apiş'in oğlu Canberk Apiş olarak ifade ederim.

Gelecek, hep birlikte hepimizin yürüdüğü, istikameti Xeku olan politik yolda insanlık onura yakışır biçimde yürümekten eğilmek nedir bilmeyen sırtlarımızla taşıdığımız Çerkesliğin ve İnsanlığın yüreğinde son durağına doğru bizimle gelmektedir. Hangi konumda olduğumuzun hiçbir önemi yok, bu yolda 2 yanlış 1 doğruyu götüremeyecek ve kendi ahlaksal ve vicdani bütünlüğünü koruyamayanlar hangi konumda olurlarsa olsunlar, ahlaksal ve vicdani değerlerini koruyanların her gün bir adım daha yaklaştığı doğruyu bozamayacaklar. Tüm bu hengamenin en sonunda, vicdani ve ahlaki değerleri başkalaşım geçirmiş ve hassasiyetleri kendi toplumunun dışına taşan, kendini egemenlerin ve baskınların konumlandırdığı noktadan tanımlayanlar burada kalacaklar ve bugün değilse, yarın.. değilse bir gün mutlaka kaybolacaklardır ancak kendi (Çerkeslik) vicdani ve ahlaki değerlerine tutunup yaşayanlar dün Çerkesya'da doğruyu ölmek pahasına bağıran ataları gibi burada da bağıracak, yaşadığı her an Xeku'ya yaklaşacak ve bir gün mutlaka oraya ulaşarak ebediyen var kalacaklardır.

Yarın konuşanların değil, yarın çalışanların yarınıdır.


Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çerkesçe

Translate

Çerkesler

Çerkesya

Çerkesya ya da Çerkezistan (Çerkesçe: Адыгэ Хэку,[1] Rusça: Черке́сия, Gürcüce: ჩერქეზეთი, Arapça: شيركاسيا[2]), Kuzey Kafkasya ve Karadenizin kuzeydoğu kıyısında yer alan bir bölge ve tarihsel bir ülkedir. Bu Çerkes halkının vatanıdır.

Etiketler