Çerkes mücadelesinin kolektifleşme ihtiyacı.

Bugün, diasporanın siyasileştiği apaçık bir gerçek ve bu gerçeğin, pratik karşılıkları oluşmaya başladı. Bunu oluşturan şartlar, planlı ya da doğaçlama gelişmeler, çabalamalar, üretmeler, örgütlenmeler.. aynı ya da farklı jargonlarda, aynı şeye odaklanmalar, farklı yollarla aynı yere ulaşma girişimleri hiç kimse tarafından inkar edilemeyecek kadar gerçektir. Tutarlı-tutarsız kehanetler ve niyet okumalar ise, bu durumun cilvelerinden başkası değil ve inanın ki bir kaç on sene içerisinde bunlar giderek törpülürken, bugün birbirini en radikal biçimlerde yeren gruplar dahi, ortaklaşmanın bazı noktalarını kavrayacak ve bugün belki, sokaktaki Çerkese hayretler ettiren gelişmeleri sıradanlaştırmayı başaracaklar. Şimdileri ortalarda, bir siyasi rekabetmişçesine; "toplumumu en iyi ben ifade ederim" yarışmaları, bu harekete öncülük etmek isteyenlerin, yazılmakta olan tarihe kendi adlarıyla kahramanlar olmak istemesinden fazlası değil. Fakat tarih, bu şartları oluşturan tüm grupların içerisinden öncüler ve kahramanlar yaratacaktır ve bu şartlara direnen, inat ve azimle mevcut durumunu inkar ederek, kendi kimliğini rezil eden itaatkarlaştırılmış omurilikler tayfasını yerin dibine sokacaktır.

Bugün siyasi hareketi oluşturan özneler, kendi dar yapılarını korumaya çalışarak ilerlemeye çalışsa dahi, bunu başaramadıklarını hissediyorlar. Biz de hissediyoruz. hareketlerin (hareketimizin de dahil) dar kalıplarını aşacak nesillerin hemen ardımızda, bugün yükselttiğimiz siyasi bayrağın en önde tutucuları olacaklarını belirgindir. Ve ardımızda, siyasi bayrağı tutmak ve ileriye taşımak için an kollayan nesil, hangi siyasi hareketin dahilinde olursa olsun, bir öteki hareketin içerisindeki akranlarıyla halkın geleceği için sorumluluklar ediniyorlar. Aynı şey için üzülüp, aynı şey için yaşayıp, farklı ifadelerle bunları konuşsalar da ve yazılamalarına, makalelerine kendi hareketlerinin damgalarını vursalarda, aslında onlar; bu sorumlulukların kendi ve örgütlerinin değil, halkının sorumlulukları olduğunu hissediyorlar.

Bu durum, otonom gelişen bir gençlik kolektifi oluştursa da, bu duruma direnen hareket öncüleri ve onların telkinlerinden çok fazla etkilenen çeperler tarafından bu gençlik kolektivzmi bir şekilde engellenebiliyor. Gün geçtikçe, gençlik; bu kolektif ruhun ağırlığı altında ya hareketinden uzaklaşıyor ya da telkinlere boyun eğmekten başka niteliği olmayan kişilerin öncü tuttuğu kişilerden uzaklaşarak başka yollar arıyor.

Kardeşler!

Kendinize her ne derseniz deyin, bugün halkınızın yarını için endişe duymakta birsiniz ve bu durum kolektif bir direnişin kaynağıdır. Bugün, kendinizi ayırdığınız isimleriniz altında ayırarak, sizlerle aynı şeyleri veya benzer şeyleri savunan yapıları yok say saymanız halkımızın geçici felaketinden başkası olmuyor. Tarih, bugün diasporanın öncü hareketlerine, halkları adına tekrar kolektif bir mücadelenin sinyallerini veriyor ve bu ihtiyaç tüm öncülerimizin ve entelejansiyamızın sorumluluğundadır.
Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çerkesçe

Translate

Çerkesler

Çerkesya

Çerkesya ya da Çerkezistan (Çerkesçe: Адыгэ Хэку,[1] Rusça: Черке́сия, Gürcüce: ჩერქეზეთი, Arapça: شيركاسيا[2]), Kuzey Kafkasya ve Karadenizin kuzeydoğu kıyısında yer alan bir bölge ve tarihsel bir ülkedir. Bu Çerkes halkının vatanıdır.

Etiketler